به گزارش نقش فردا؛ لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری موسوم به لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته همچنان در رفتوآمد میان مجلس و هیات عالی نظارت مجمع است. این لایحه که آذرماه ۱۴۰۱ از سوی دولت شهید رئیسی به مجلس ارسال شد، در اواخر مجلس یازدهم به تصویب رسید و به شورای نگهبان ارسال شد، اما با ایرادات شورای نگهبان و هیات عالی مجمع لایحه مذکور بار دیگر به مجلس ارجاع شد.
به گزارش دنیای اقتصاد، درحالیکه ایرادات شورای نگهبان برطرف شد، اما ایرادات هیات عالی نظارت مجمع بر جای خود باقی ماند و همین امر موجب رفتوآمد چندباره این لایحه میان مجلس و مجمع شد.
اما حالا و با وجود مذاکرات صورت گرفته از سوی مجلس با مجمع، همچنان مجمع قائل به تایید این لایحه نیست و بر همین اساس مجددا لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته برای اصلاح به مجلس ارجاع شده است. برهمین اساس ایرادات لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری از سوی هیاترئیسه مجلس به کمیسیون اجتماعی ارجاع شده است. اما آنطور که گودرزی، عضو کمیسیون اجتماعی و سخنگوی هیاترئیسه مجلس میگوید کمیسیون اجتماعی بر مصوبه خود اصرار خواهد کرد و اگر مجلس با نظر کمیسیون موافقت کند این لایحه برای تصمیمگیری نهایی به صحن مجمع ارجاع میشود.
در حالی لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته که برای افزایش فراغت خانواده و همچنین بهرهوری از سوی هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکنون مورد تایید قرار نگرفته که شامگاه جمعه صالحیامیری، وزیر میراث فرهنگی از طرحی خبر داده که براساس آن، تا پیش از پایان تابستان، یک هفته تعطیلی برای کارمندان دولت به همراه تسهیلات برای تشویق به سفر و گردشگری در هیات دولت مطرح شده است.
این در حالی است که در صورت تصویب این طرح در هیات دولت و تعطیلی یک هفتهای شاهد هجوم مسافران به مقاصد گردشگری خواهیم بود که موجب کاهش خدمات خواهد شد و تفریح دلچسبی را برای خانوادهها به همراه نخواهد داشت و از سوی دیگر بعد از این یک هفته تعطیلی، مجددا شاهد رکود بازار گردشگری خواهیم بود. بر همین اساس به نظر میرسد بهترین راهحل برای رونق گردشگری تصویب لایحه موسوم به افزایش تعطیلات آخر هفته است. در همین راستا ولی داداشی، نایب رئیس کمیسیون اجتماعی تاکید کرد که این پیشنهاد نیازمند کار کارشناسی است.
آخرین وضعیت لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته
عباس گودرزی، عضو کمیسیون اجتماعی و سخنگوی هیاترئیسه مجلس، به آخرین وضعیت لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری موسوم به لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته اشاره کرد و گفت: هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام از مصوبه مجلس در مورد افزایش تعطیلات آخر هفته ایراد گرفته است درحالیکه شورای نگهبان بر این لایحه ایرادی نگرفته است. اما طبیعتا نظر نهایی شورای نگهبان منوط به جلب نظر هیات عالی مجمع تشخیص مصلحت است که ما موفق به جلب نظر مجمع تشخیص توسط هیات عالی نظارت نشدهایم.
او به ایرادات هیات عالی نظارت مجمع از لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته اشاره کرد و ادامه داد: هیات عالی نظارت مجمع تبصره ۱ و ۲ را تایید کرد اما از تبصره ۳ و ۴ لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته ایراد گرفته است. بر اساس تبصره ۱ لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته، کارمندان و کارکنان اجازه دارند با هماهنگی دستگاه اجرایی ساعت کارشان را تا یکچهارم ساعت کار روزانه و حداکثر تا ۱۰ ساعت تقلیل دهند که حقوقشان متناسب با ساعت نهایی پرداخت خواهد شد. اما قانون فعلی مدیریت خدمات کشوری حداکثر تا ۱۱ ساعت اجازه کاهش ساعت کاری را میدهد.
این نماینده مجلس اظهار کرد: همچنین هیات عالی نظارت تبصره ۲ لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری را نیز تایید کرده که بر اساس آن متناسب با شرایط جوی و کمبود انرژی با درخواست سازمان اداری و استخدامی، دولت میتواند ساعات کاری کارکنان و کارمندان را فارغ از سقف ۴۲ ساعت در هفته جابهجا کند. اما در قانون فعلی مدیریت خدمت کشوری، دولت اجازه ندارد فارغ از رعایت سقف ساعت کاری را کم کند. به گفته گودرزی، اگر تبصره ۲ تصویب و ابلاغ نشود تصمیماتی که دولت میگیرد با قانون مغایرت پیدا میکند. بنابراین باید بگذارند با این قانون ما مجوز را به دولت بدهیم.
گودرزی با اشاره به تبصرههای ۳ و ۴ لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته، خاطرنشان کرد: در تبصره سه لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری نیز آوردیم که دولت مجاز است روزهای کاری کارکنان دولت را در ۵ روز کاری یعنی از شنبه تا چهارشنبه تعریف کند. درحالیکه قانون موجود میگوید دولت مجاز است ساعت کاری را در ۶ روز تعریف کند؛ که این موضوع در حال حاضر نیز در تهران رعایت نمیشود و ما نیاز به مصوبه جدید داریم. به عبارت دیگر در لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته گفتیم دولت مجاز است پنجشنبه را تعطیل کند. بر این اساس ما دولت را مجاز کردیم نه مکلف.
در حال حاضر دولت بعضی روزها را تعطیل میکند و هفته گذشته نیز یک روز را تعطیل کرد. بر اساس لایحه ما همین اجازه را به دولت میدهیم، بنابراین به نظر میرسد ایراد هیات عالی نظارت از این لایحه ایراد درستی نیست، چرا که در حال حاضر بدون وجود قانون، دولت این اقدام را انجام میدهد.
او تصریح کرد: بر اساس این لایحه دولت میتواند پنجشنبهها را هر وقت خواست تعطیل کند. اما چرا هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت ایراد میگیرد؟ درحالیکه ما با این لایحه تنها دست دولت را برای تصمیمگیری باز میکنیم.
هیات عالی مجمع زیر بار نمیرود
گودرزی در خصوص اینکه آیا مذاکرهای میان مجلس و هیات عالی نظارت برای تایید لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته صورت نگرفته است، گفت: مذاکره انجام شده اما هیات عالی نظارت مجمع زیر بار نمیرود. شورای نگهبان به دلیل ایراد هیات عالی نظارت، لایحه را رد میکند و خودش اساسا ایرادی از لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته نمیگیرد و ایراداتی که شورای نگهبان داشت را هم حل کردیم. بر این اساس تنها ایراد هیات عالی نظارت باقی مانده که اگر این ایراد حل نشود به استناد آن شورای نگهبان نیز ایراد خواهد گرفت.
راهی برای رفع ایرادات پیدا نکردیم
او تاکید کرد: ما هیچ راهی برای برطرف کردن ایرادات هیات عالی نظارت پیدا نکردیم و هر طوری که خواستند لایحه را تغییر دادیم. بنابراین ما در کمیسیون اجتماعی مجلس بر تصمیم قبلی خود اصرار خواهیم کرد و این مصوبه به صحن علنی مجلس خواهد آمد. در ادامه چنانچه اکثر نمایندگان قائل بر این مصوبه باشند، اصرار بر مصوبه به مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهد رفت. البته با توجه به اینکه ایراد، ایراد مجمع تشخیص مصلحت نظام است ممکن است که اصرار ما نیز بیاثر باشد مگر اینکه در فرآیند رسیدگی به اصرار مجلس، مجمع تشخیص مصلحت نظر خود را اصلاح و تجدید نظارت کند.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یادآور شد: البته ممکن است که صحن مجمع با مجلس همراهی داشته باشند و این مصوبه را تایید کنند. بنابراین اگر نظر هیات عالی نظارت تاثیرگذار بر صحن باشد نتیجهای نخواهیم گرفت، اما ممکن است که در فرآیند رسیدگی به مصوبه مجلس مبنی بر اصرار بر مصوبه، هیات عالی تجدیدنظر کند.
کمیسیون اجتماعی با هیات عالی به اجماع نرسیده است
گودرزی در خصوص اینکه ایرادات هیات عالی در کمیسیون اجتماعی بررسی شده است، گفت: در حال حاضر هیاترئیسه مجلس ایرادات مجمع را به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده و کمیسیون نیز بررسیاش را انجام داده و با هیات عالی نظارت به اجماع نرسیده است. بر این اساس کمیسیون اجتماعی اصرار خود بر مصوبه افزایش تعطیلات را به صحن مجلس ارجاع خواهد داد و هیاترئیسه مجلس این را در دستور کار قرار خواهد داد. در حال حاضر اصرار بر مصوبه در کمیسیون اجتماعی در حال نهایی شدن و ارجاع به صحن است.
پیشنهاد تعطیلی یک هفتهای، نیازمند بررسی کارشناسی
از سوی دیگر ولیالله داداشی، نایبرئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نیز با اشاره به نتیجه نرسیدن لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته، گفت: این لایحه در هیات عالی نظارت مجمع به نتیجه نرسیده و دولت باید نظرش را در رابطه با افزایش تعطیلات آخر هفته اعلام کند. البته دولت موافق افزایش تعطیلات آخر هفته است. بر اساس لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته، ما به دولت اختیار دادیم که ساعت کاری را کاهش و روزهای تعطیل آخر هفته را به دو روز افزایش دهد، اما به هر حال هنوز نتیجهای حاصل نشده است.
او همچنین به ارزیابی پیشنهاد وزیر گردشگری مبنی بر تعطیلات یک هفتهای پرداخت و تاکید کرد: باید این پیشنهاد کارشناسی شود که یک هفته تعطیلی چه معایب و چه مزایایی دارد. بنابراین باید این پیشنهاد در اتحادیه و صنفهایی که با این موضوع درگیر هستند، مجامع دانشگاهی و کمیسیونهای تخصصی مجلس از جمله کمیسیونهای اجتماعی و فرهنگی بررسی شود تا ببینیم تعطیلی یک هفتهای به صلاح کشور است یا خیر و هزینه و فایده آن چیست.
نایبرئیس کمیسیون اجتماعی اظهار کرد: در حال حاضر پیشنهاد وزیر، خام است و باید بررسی شود. اگر فایده این پیشنهاد بیش از هزینه آن باشد ما سعی میکنیم که کمک کنیم. اما اگر بعد از بررسی به این نتیجه برسیم که این پیشنهاد خوب نیست، یا اصلاح میکنیم یا متوقف خواهیم کرد.