به گزارش «نقش فردا»؛ خداداد در ابتدا با اشاره به کنفرانس اخیر امنیت هوش مصنوعی (AI) که از سوی انگلیس برگزار شد، اظهار داشت: این نشست را که در آن نمایندگان حدود 30 کشور جهان از جمله چین و شرکت های بزرگ فناوری حضور داشتند، می توان نقطه آغازینی برای دستیابی به یک توافق بین المللی با موضوع تنظیم هوش مصنوعی که در حال توسعه است، در نظر گرفت.
این مدرس دانشگاه در ادامه با بیان اینکه هوش مصنوعی در ابعادی همچون حریم خصوصی و حقوق مالکیت معنوی نیاز به مقررات گذاری دارد، گفت: دولت ها سه رویکرد متفاوت در تنظیم گری هوش مصنوعی دارند، در دسته اول، دولت ها رویکرد سخت گیرانه تری را در نظر دارند، به عنوان نمونه چین، شرکتها را مجاب میکند تا در ابعاد هوش مصنوعی، پروسه ثبت را انجام دهند و پیش از بکارگیری، بازبینی امنیتی انجام شود، این دسته از دولتها با هوش مصنوعی همچون داروها برخورد می کنند و باید آزمایشهای دقیق و تأیید اولیه قبل از انتشار عمومی صورت گیرد.
حقوقدان فناوری های نوین با تشریح دسته دوم دولتها در حوزه تنظیم گری هوش مصنوعی، تاکید کرد: کشور انگلیس علی رغم نطق «ریشی سوناک» نخست وزیرش در سخنرانی کنفرانس لندن که تشکیل یک شورای تخصصی جهانی در زمینه هوش مصنوعی را اعلام کرد، اما نظام حقوقی بریتانیا به قوانین یا نهادهای نظارتی جدیدی روی خوش نشان نداده و مقررات موجود را برای سیستمهای هوش مصنوعی اعمال میکند که البته هدفی مانند افزایش سرمایه گذاری و تبدیل بریتانیا به یک «ابرقدرت هوش مصنوعی» را از آن انتظار دارد.
مشاور حقوقی استارتاپ ها در ادامه با اشاره به اینکه «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا، برای اولینبار یک فرمان اجرایی امضا کرده است تا خطمشی برخورد با فناوری هوش مصنوعی را مشخص کند، اظهار داشت: البته ایالات متحده رویکرد مشابه انگلیس را فعلا در نظر گرفته است و هنوز با قوانین قبلی می خواهد، هوش مصنوعی را در کنترل خود نگه دارد.
خداداد ادامه داد: در مورد سوم، می توان اتحادیه اروپا را مثال زد که موضع میانه ای را در پیش گرفته و در چارچوب گذاری پیشنهادی آنها، استفادههای مختلف از هوش مصنوعی را بر اساس درجه ریسک طبقهبندی میکنند و هرچه درجه خطر افزایش یابد به نظارت سخت تری نیاز دارد. برخی از کاربردهای هوش مصنوعی مانند شناسایی بایومتریک از راه دور به طور کلی ممنوع هستند و شرکت هایی که تنظیم گری را زیر پا بگذارند جریمه خواهند شد، البته این رویه مخالفانی دارد که این مقررات را مانع پیشرفت فناوری هوش مصنوعی می دانند.
هوش مصنوعی و تشکیل نهادی فراملی
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه ممکن است هر کدام از این روش ها، سود و زیانی داشته باشد، تصریح کرد: تشکیل نهادی فراملی همچون شورای تخصصی بین المللی بر اساس مدل IPCC شورای آب و هوا در حوزه هوش مصنوعی می تواند کارآمد باشد. این موضوع در کنفرانس لندن هم مورد توجه قرار گرفت و بنا شد، ریاست شورای جدید بر عهده «یوشوا بنجیو» دانشمند کامپیوتر کانادایی، که یکی از پیشگامان هوش مصنوعی است، باشد.
خداداد با تاکید بر داشتن مزایای فراوان هوش مصنوعی برای انسان خاطر نشان کرد: گرچه این فناوری می تواند خطرات جدیدی را هم ایجاد کند، اما فرصت های بی نظیری را برای انسان فراهم می آورد ، بنابراین ایجاد تعادل و گام برداشتن محتاطانه در تنظیم گری ضروری است، تا حاییکه با تدبیر و تحقیق باید زمینه ای فراهم شود که اندک اندک قوانین بیشتری برای هوش مصنوعی در نظر گرفت و البته 2023 آغازی برای پایه گذاری حقوق بین الملل هوش مصنوعی است.