به گزارش نقش فردا به نقل از رویداد۲۴| تیراندازی مرگبار پنجشنبه شب در شهر خمین، که به مرگ دلخراش چهار نفر از اعضای یک خانواده منجر شد، موجی از شوک و خشم در فضای عمومی و شبکههای اجتماعی به راه انداخته است. روایت رسمی از آنچه رخ داده همچنان مبهم و نارساست، اما آنچه روشن است، مرگ یک کودک سهساله، مادرش و دو نفر دیگر بر اثر شلیک نیروهای منتسب به یک مرکز نظامی در حاشیه شهر خمین است.
گزارشهای اولیه حاکی از آن است که دو خودرو در نزدیکی یکی از مراکز نظامی در شهرستان خمین، هدف آتش سنگین قرار گرفتهاند. فرماندار خمین در توضیحی کوتاه گفته است: سه نفر در دم جان باختهاند و یک نفر دیگر پس از انتقال به بیمارستان، فوت کرده است. به گفته او «تحقیقات ادامه دارد».
اما آنچه بیش از خود حادثه تلخ، جامعه را درگیر کرده، سکوت و فقدان پاسخگویی شفاف از سوی نهادهای مسئول است.
آذر منصوری: چه کسی اسحله داد؟
این حادثه تلخ که دلیلش هم مبهم است با واکنشهای بسیاری در فضای مجازی مواجه شده و شاهد انتقادات گسترده به عدم شفافیت، همچنین عادیسازی استفاده از سلاح در فضای امنیتی شهرها و همچنین درخواستها مکرر برای شفافسازی در این خصوص هستیم. در همین راستا آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات ایران، در واکنش به این حادثه در توییتی نوشت: «چه کسی سهل انگارانه اسلحه به دست کشندگان بدفرجام این بیگناهان داد؟ جه کسی مسئول و پاسخگوست؟»
چه نهاد یا گشتی شلیک کرده است؟
روزآروز در این خصوص نوشت: هنوز روشن نشده نیروهای کدام نهاد نظامی به روی این دو خودرو آتش گشودهاند و چرا؟ اما برخی کاربران شبکههای اجتماعی این تیراندازی را به ماموران گشتهای خیابانی مربوط دانستهاند که پساز جنگ ۱۲روزه اخیر، در برخی جاهای شهرها مسقر شدهاند. گفتنی است چندی پیش در همدان نیز دو جوان در تیراندازی نیروهای بسیجی در یک گشت، کشته شدند.
تکرار این حوادث مشابه، بار دیگر نگرانیها نسبت به گسترش فضای امنیتی در شهرها و نبود نظارت بر گشتهای مسلح را بالا برده است. منتقدان در شبکههای اجتماعی میگویند فقدان نظارت مدنی، نبود آموزش دقیق، و گسترش اختیارات نیروهای غیرپاسخگو، خطر تیراندازیهای خودسرانه را افزایش داده است.
چرا حادثه خمین فراتر از یک حادثه است؟
حادثه خونین خمین، یک اتفاق معمولی نیست و نشاندهنده یک روند خطرناک یعنی گسترش استفاده از سلاح در خیابان است. از آنجایی هم که افکار عمومی منتظر توضیحی روشن در این زمینه است، سکوت نهادهای نظامی، دولت و حتی مجلس این موضوع نه فقط بر زخم مردم نمک میپاشد، بلکه تبعات واضحی خواهد داشت.
در شرایطی که کشور از شوک جنگ ۱۲روزه بیرون آمده و نیاز به آرامش و بازسازی اعتماد دارد، اتفاقی تلخ مثل ماجرای تیراندازی در خمین میتواند ضربهعمیقی به امنیت روانی جامعه بزند و بدیهی است که اگر مسئولان پاسخی روشن، قاطع و شفافی برای آن نداشته باشند، اعتماد عمومی به شدت آسیب خواهد دید.