به گزارش نقش فردا به نقل از برترینها: روز گذشته خبر آمد که “علی لاریجانی” به دیدار “ولادیمیر پوتین” رئیسجمهور روسیه رفته. اگرچه از محتوای این جلسه، خبری مخابره نشد، اما تلاشهای دیپلماتیک برای دورکردن سایه جنگ از ایران افزایش یافته است. خبرها حاکی از آن است که دیپلماتهای ایران و سه کشور اروپایی نیز جمعه در استانبول دیدار خواهند کرد. در ادامه به سراغ واکنش روزنامههای صبح ایراتن میرویم. خوانشهای اصولگرایانه و اصلاحطلبانه که احتمالا وضعیت را بهتر روشن خواهند کرد.
سازندگی: دور تند دیپلماسی
روزنامه سازندگی در شماره امروز خود دیدار دیروز لاریجانی در مسکو همزمان با تلاشها برای مذاکرات با اروپا را به مثابه دور تند دیپلماسی دانسته و مینویسد: سفر علی لاریجانی به مسکو و دیدار وی با پوتین نشان از ضرورت تبادل نظر تهران با متحدان خود دارد. حتی در سطح پارلمانی هم (یکشنبه) شاهد آن بودیم که هیاتی از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با مقامات ارشد سیاسی و امنیتی عراق دیدار و گفتوگو داشتند. در این راستا موضوع دیگری که بسیار مهم به نظر میرسد به جریان افتادن گفتوگوهای ایران با تروئیکای اروئپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) است.
میانجیگری روسیه و چالش غنیسازی صفر درصد
روزنامه شرق نیز در شماره امروز خود درباره این دیدار نوشت: دیدار اخیر علی لاریجانی، مشاور ارشد رهبر انقلاب اسلامی، با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در کاخ کرملین، بار دیگر نقش مسکو در پرونده هستهای ایران را برجسته کرد. به گزارش رسانههای روسی، پوتین بر حلوفصل سیاسی مسائل هستهای ایران تأکید کرده است. اما گزارش وبسایت آکسیوس مبنی بر ترغیب پوتین به ایران برای پذیرش «غنیسازی صفر درصد» جنجالساز شد. هرچند وزارت خارجه روسیه این ادعا را تکذیب کرد و آن را تلاشی برای تشدید تنشها دانست. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، پیشتر در واکنش به اظهارات مشابه، تأکید کرده بود ایران توافقی بدون حق غنیسازی را نمیپذیرد. این موضع نشاندهنده شکاف عمیق میان انتظارات غرب و ایران است.
خراسان: غیرمنتظره بود
اما موضع روزنامه خراسان که مواضع اصولگرایانه را دنبال میکند کمی متفاوت است، به خصوص که اعضای این طیف درباره عملکرد روسیه در جریان جنگ ۱۲ روزه ابهاماتی دارند. این روزنامه با دیدار لاریجانی با پوتین را غیرمنتظره توصیف میکند: لاریجانی طی سالهای گذشته هرچند از کانون قدرت رسمی فاصله گرفته بود، اما همواره در قامت یک استراتژیست مطرح، در بزنگاههای مهم حضور داشته و تحلیلهایش در رسانهها بازتاب گسترده یافته است.در ماههای اخیر شایعاتی درباره بازگشت لاریجانی به دبیری شورای عالی امنیت ملی شنیده شده بود. سفر به مسکو و گفتوگو با پوتین میتواند بهعنوان نشانهای از تقویت این گمانهها تلقی شود.
از سوی دیگر، با توجه به چالشهای جاری در سطح میدانی در منطقه، حضور یک چهره باسابقه و آشنا با جزئیات تعاملات بینالمللی در کنار چهرههای کنونی دستگاه سیاست خارجی، میتواند به تحرک بیشتر در سطوح عملیاتی میان تهران و متحدان شرقی، ازجمله مسکو، منجر شود. روسیه اگرچه همواره در حوزه دیپلماسی و سیاستورزی کلان از ایران حمایت کرده، اما در سطح میدان و همراهی عملیاتی، ابهاماتی پیرامون میزان همگرایی آن با اهداف راهبردی جمهوری اسلامی ایران وجود داشته است.
فرهیختگان: «بازگشت» لاریجانی
فرهیختگان نیز دیدار علی لاریجانی با پوتین در روسیه را حامل پیامهای مهم دیپلماتیک دانسته و بهئ مانند روزنامه همطیفش یعنی خراسان، به پررنگتر شدن شکل حضور علی لاریجانی در محافل مختلف پرداخته: حضور در برنامههای صدا و سیما، حضور چند ساعته در نمایشگاه کتاب و دیدار با مقامات کشورهایی که به ایران سفر میکنند، همه و همه حکایت از «بازگشت» لاریجانی میداد. در کنار این گفتو گوهای تلویزیونی و حتی فعالیت در شبکههای اجتماعی، علی لاریجانی، یک کنش معنادار دیگر داشت که به معنای واقعی حاکی از «بازگشت» او بود. لاریجانی پنجشنبه 26 تیر به هیئت آیین حسینی رفت تا از ناگفتههای جنگ تحمیلی اسرائیل علیه مردم ایران سخن بگوید. صرف نظر از محتوای سخنان لاریجانی، سخنرانی او در هیئت به عنوان پایگاه ایدئولوژیک و محور کنشگری اجتماعی و سیاسی جوانان متدین، حائز اهمیت است. لاریجانی اکنون در نقطهای ایستاده که شاید سالها قبل باید به آن میرسید.
تیتر تند رجا نیوز علیه لاریجانی
رجا نیوز نزدیک به جبهه پایداری در یادداشتی تند علیه علی لاریجانی معتقد است که ر وایت او از «رهبری و تاکتیک مذاکره» سم مهلک است: علی لاریجانی، که کارنامه او در بزنگاههای حساس کشور از جمله ریاست مجلس در دوران تصویب ۲۰ دقیقهای برجام خسارتبار، بر کسی پوشیده نیست، در اظهاراتی، کلیدواژهای تأملبرانگیز را به کار برده است: «مذاکره یک تاکتیک است؛ بگذاریم رهبر انقلاب آنجایی که لازم میدانند از این تاکتیک استفاده کنند.»
نکته تأسفبارتر آنکه این روایت مسموم از سوی برخی رسانههای مدعی اصولگرایی نیز در حال تئوریزه شدن است. روزنامه جوان، ارگان رسانهای سپاه و روزنامه خراسان، همسو با رئیس مجلس، با برجستهسازی و تحلیل مثبت از این نگاه، عملاً در حال تکمیل پازل جریان سازش هستند. این رسانهها با تعریف و تمجید از سخنان لاریجانی به این تحریف راهبردی لباس تئوریک میپوشانند.