به گزارش نقش فردا به نقل از خبرآنلاین؛ بازارهای مالی کشور طی یک ماه اول تابستان، نوسان شدید قیمتی را تجربه کرد؛ از مسیر صعودی قیمتها در ۱۰ روز اول تیر تا ریزش سنگین قیمتها در دو هفته پایانی ماه و پس از انتخاب رییس دولت چهاردهم در ۱۵ تیرماه.
گزارشها نشان میدهد که نوسانات بازارها بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات و پیروزی نامزد میانهرو، به طور پیوسته ریتم کاهشی داشته است. در این میان، کارشناسان اعتقاد دارند اهرم رکود روزهای محرم نیز در تضعیف قیمتها بیاثر نبوده است.
با این حال، بررسیها نشان میدهد که طی یک ماه اول تابستان قیمت دلار ۳.۱ درصد و طلا ۰.۳ درصد ریزش داشته است و این در حالی است که عملکرد بازار سهام مثبت بوده و رشد بیش از ۶ درصد را نشان میدهد. در کنار اینها، بازار خودرو در مدت یک ماه اخیر شاهد ریزش شدید قیمتها بود.
دلار ۱۸۸۹ تومان ارزان شد
دلار ۱۸۸۹ تومان ارزان شد؛ این عملکرد یک ماهه بازار ارز است که سقوط ۳.۱ درصدی قیمت دلار در تیرماه را نشان میدهد. عوامل مختلف سیاسی و اقتصادی بر افت قیمت دلار در تیر ماه موثر بوده است. به نظر میرسد ریسکهای سیاسی از بازار فاصله گرفته و بانک مرکزی نیز با مساعد دیدن شرایط از طریق افزایش سطح عرضه، به افت نرخ دامن زد. برآیند اینها باعث افت ۳.۱ درصدی دلار در تیر ماه شد.
سید کمال سیدعلی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در گفتگو با خبرانلاین درباره وضعیت بازار ارز میگوید: عرضه و تقاضا قیمت ارز را تعیین میکند درکشور ما با توجه به کمبود منابع ارزی، اگر تقاضا بیشتر شود، قیمت ارز افزایش یافته و اگر عرضه به نسبت تقاضا افزایش یابد، قیمت کاهش پیدا میکند ولی طی یک ماه اخیر عرضه ما افزایش نداشته و تا حدودی قیمت نفت هم ارزانتر شده، پس فرضیه تزریق بانک مرکزی به بازار و به دنبال آن کاهش قیمت ارز محتمل است.
این کارشناس اقتصاد با ابراز نگرانی در رابطه با قیمت آینده ارز عنوان میگوید: کاهش قیمت دلار تقاضا را به آینده موکول میکند و کار را برای دولت چهاردهم دشوارتر میکند.
به گفته او، کف مقاومتی قیمت ارز نهایت، ۲ تا ۳ هزار تومان کمتر از رقم فعلی است و کاهشی کمتر از این نخواهیم داشت، در غیر این صورت ادامه روند کاهش مصنوعی قیمت ارز، متقاضیان را تحریک کرده و پیامد دارد.
سیدعلی تاکید میکند: امیدهایی که در دیدگاه اقتصادی دولت جدید به وجود آمده هم ممکن است انتظارات تورمی را کاهش داده باشد.
قیمت طلا چقدر تغییر کرد؟
طلا در طول یک ماه اول تابستان کاهش ۱۰ هزار و ۶۰۰ تومانی را ثبت کرد؛ این کاهش در حالی بود که در بازار جهانی شاهد سقفشکنی قیمت اونس طلا بودیم و طلا به بالای ۲ هزار و ۴۰۰ دلار صعود کرد.
گزارشها نشان میدهد که در تیرماه امسال طلا کاهش ۰.۳ درصدی قیمت را ثبت کرده و به قیمت ۳ میلیون و ۳۵۳ هزار تومان رسیده است. این در شرایطی است که در ۱۰ روز اول تیرماه شاهد صعود قیمت طلا بودیم؛ به طوری که هر گرم طلای ۱۸ عیار تا سطح ۳ میلیون و ۵۴۸ هزار تومان بالا رفته بود. اما پس از مشخص شدن رییس دولت چهاردهم، مسیر قیمتها نزولی شد؛ تا اینکه قیمت طلا از تاریخ ۹ تیرماه تاکنون ۱۹۵ هزار تومان از قیمت طلا کم شده است.
محمد کشتیآرای، فعال بازار طلا پیشبینی میکند در خوشبینانهترین حالت بازار طلا در دو هفته پیش رو دارای ثبات باشد و تغییرات چندانی را احساس نکند و حتی شاهد کاهش قیمتها باشیم.
سکه ۰.۹ درصد پیشروی کرد
اما بازار سکه برخلاف بازار طلا و ارز حرکت کرد؛ به طوری که شاهد جهش ۰.۹ درصدی قیمت سکه در ماه اول تابستان بودیم. هر قطعه سکه امامی در ۳۱ روز تابستان امسال رشد ۳۹۴ هزار تومانی پیدا کرد.
البته نکتهای که در میان اعداد و ارقام قیمتی سکه در طول یک ماه گذشته دیده میشود، این است که سکه امامی تا ۱۱ تیرماه تا مرز ۴۳ میلیون تومان پیشروی کرده بود، اما با مشخص شدن نتیجه انتخابات، در مدار نزولی قرار گرفت و از قیمت ۴۲ میلیون و ۹۰۳ هزار تومان به ۴۰ میلیون و ۴۹۵ میلیون تومان کاهش پیدا کرد. این یعنی قیمت سکه نزدیک به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته است.
بورس پرید
شاخص کل بورس تهران در تیرماه با رشد ۶.۲۷ درصدی همراه شد و صدرنشین بازدهی ماهانه بازارهای دارایی لقب گرفت.
معاملات تالار شیشهای قبل از انتخابات از رونق چندانی برخوردار نبود. بازار سهام در دو روز ابتدایی پس از مشخص شدن تکلیف نتایج انتخابات ریاست جمهوری با رشد قابل توجهی همراه شد؛ اما این رشد ادامهدار نبود و در ادامه بازار در مدار نزولی قرار گرفت.