به گزارش نقش فردا – الهام جوادی؛ دکتر سوراب ستی، متخصص گوارش، تأکید میکند که دیر خوابیدن میتواند تأثیرات عمیقی بر بدن ما داشته باشد. وی می افزاید: خوابیدن بعد از نیمهشب میتواند منجر به مجموعهای از مشکلات سلامتی، از افزایش وزن گرفته تا اختلالات خلقی شود. دیر خوابیدن در شب نه تنها بر سلامت جسمی ما تأثیر منفی میگذارد، بلکه بر ذهن ما نیز تأثیر منفی میگذارد.
باعث افزایش وزن میشود
دکتر ستی اشاره میکند که اولین خطر این است که خوابیدن بعد از نیمهشب میتواند منجر به افزایش وزن شود. مطالعات نشان میدهد که ارتباط قوی بین خواب ناکافی و افزایش وزن وجود دارد. کمبود خواب، هورمون های تنظیم کننده اشتها را مختل می کند و باعث می شود فرد به غذاهای پرکالری روی بیاورد. طبق مطالعهای که در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده است، کسانی که شبها دیر میخوابند، ۲۰٪ بیشتر از کسانی که بین ساعت ۸ تا ۱۰ شب میخوابند، در معرض خطر چاقی قرار دارند.
افزایش استرس
خوابیدن بعد از نیمه شب نیز اثرات منفی بر خلق و خو دارد. طبق مطالعهای که در دانشکده پزشکی استنفورد انجام شد، افرادی که قبل از ساعت ۱ بامداد به رختخواب میروند، نسبت به افرادی که بعد از ساعت ۱ بامداد به رختخواب میروند، سلامت روان بهتری دارند. بیدار ماندن تا دیروقت در شب میتواند منجر به مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و اختلال اضطراب فراگیر شود. همچنین این یک واقعیت شناخته شده است که خوابیدن در اواخر شب سطح استرس را افزایش میدهد.
دکتر ستی خاطرنشان میکند که یکی دیگر از اثرات دیر خوابیدن در شب، عدم تمرکز و مشکل در تفکر است. مطالعهای که در دانشگاه آریزونا انجام شد نشان داد که چند ساعت اول خواب برای عملکردهای شناختی و حافظه بسیار مهم است. خوابیدن قبل از نیمه شب برای بهرهمندی از این خواب عمیق و فرآیندهای ترمیمی مهم است.
تاثیر خواب بر سلامت قلب
همچنین به اثرات مثبت خواب قبل از نیمه شب بر سلامت قلب اشاره شده است. طبق تحقیقات بنیاد قلب بریتانیا، کسانی که بین ساعت ۱۰ تا ۱۱ شب به رختخواب میروند، کمترین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و گردش خون را دارند، در حالی که افرادی که بعد از نیمهشب به رختخواب میروند، در معرض خطر بیشتری هستند. مطالعه دیگری که در مجله قلب اروپا منتشر شده است، بیان میکند که خوابیدن قبل از نیمه شب خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد.
دکتر ستی بیان میکند که الگوهای خواب برای سلامت بدن ما بسیار مهم هستند. ستی میگوید: «قبل از نیمهشب به رختخواب بروید. این برای تعادل هورمونی، سلامت روده، سلامت کبد و بهبود خلق و خوی شما ضروری است.» او همچنین توصیه میکند که به یک ساعت خواب منظم پایبند باشید. متخصصان توصیه میکنند برای سلامت کلی، هر شب هفت تا نه ساعت بخوابید.