انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری نیز به عنصر مبهم بازار سرمایه بدل شده است. این وضعیت دو نقشه متفاوت را پیش روی فعالان بازار میگذارد. آیا کلیشه رشد بازار برای جلب مشارکت سیاسی جامعه تکرار میشود؟ یا اینکه بورس ۵۰ روز پر تشویش و پرایهام را پیش روی خود دارد؟
بررسی عملکرد شاخصها در پایان معاملات اولین روز هفته نشان میدهد شاخص کل بورس با ریزش ۱۶ هزار و ۹۶۸ واحدی معادل ۰.۸ درصد پایین رفت و در سطح ۲ میلیون و ۹۷ هزار و ۱۷۵ واحد قرار گرفت. شاخص هموزن نیز با افت ۴ هزار و ۳۰۲ واحدی، ۰.۶۲ درصد کاهشی شد و در سطح ۶۸۹ هزار و ۶۵۵ واحد ایستاد.
بازار اوراق، بازار سهام را به تعطیلی میبرد
«مصطفی صفاری» کارشناس بورس در گفتگو با اقتصاد ۲۴ به بررسی وضعیت بازار پرداخته و توضیح میدهد: غیر از شوک اخیر و اینکه ۵۰ روز بعد رئیس جمهور بعدی با دید جدیدی میآید، نرخ بهره بدون ریسک اثرات بدی بر بازار گذاشته است. این نرخ وقتی افزایش پیدا کند، بازار سرمایه هم افت میکند. الان نرخ بهرهها به صورت ساده ۵۰ درصد و ۴۸ درصد است. طبیعی است که در چنین شرایطی بازار منفی میشود. در حقیقت بازار اوراق دارد بازار سهام را تعطیل میکند. سال ۹۳ هم همین اتفاق افتاد. نرخ بهره بدون ریسک را بالا بردند و بازار سرمایه منفی ۲۰.۰۸ درصد منفی شد. الان هم همان شرایط حاکم است.
فصل ناامیدکننده مجامع شرکتهای بورسی
او در ادامه میافزاید: باید یادآور شد که الان ما در بهترین فصلهای بورس هستیم. خرداد و تیرماه فصل تقسیم سودهاست و در واقع فصل بهار بورس است و وای به حال زمستان! وضعیت شرکتهای صادراتی ما مثل زاگرس را اگر نگاه کنید، زمانی موجودی بالایی داشت و صادراتش بالا بود، اما با اعمال سیاستهای اشتباه اقتصادی الان دیگر زیانده شده است. این نشان میدهد که سیاستهای اقتصادی حتی در حمایت از شرکتهای صادراتی هم نبوده است.
به گفته صفاری اکنون در وضعیتی قرار داریم که سیستم ۵۰ روز بعد احتمالا با رویکرد رئیس جمهور جدیدی مواجه خواهد شد. بازار درباره این موضوع ایهام دارد و به نظر میرسد که شاخص کل متعادل و در همین محدوده میماند.
نقض امید به انتخابات با وجود مشکلات بنیادی بورس
«امیرحسین محمدی» دیگر کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تصریح میکند: همیشه ما نزدیک انتخابات این سیاست را داشتیم که برای جلب رضایت سهامداران بازار روند مثبت به خود بگیرد، اما واقعیت این است که عوامل بنیادی چیز دیگری میگوید. با نرخ بهره بین بانکی یا نرخ اخزای ۳۵ درصدی، خروجی بازار سرمایه خروجی مثبتی نیست. البته با نگاه تکنیکالی ما فاصله کمی (۱۰۰ هزار واحد) با شاخص ۲ میلیونی نداریم. از دست ندادن این حمایت مهم است. از طرفی بعضی از سهمها روی RSI ۳۰ هستند که به لحاظ تکنیکالی منطقه اشباع فروش است و میتواند دلیلی برای ورود تکنیکالیستها شود، اما به لحاظ بنیادی مولفه خوبی را ما نمیبینیم مگر اینکه نرخ ارز مرکز مبادله بالا بیاید.
نیاز بازار سرمایه به عملکرد جدیتر سازمان بورس
این کارشناس بازار سرمایه همچنین با اشاره به عملکرد سازمان بورس میگوید: این سازمان در روزهای گذشته تنها اقدامی که میتوانست انجام دهد همین محدودیت دامنه نوسان بود، اما بازار هنوز درگیر هیجانات اتفاق اخیر(شهادت رئیس جمهور و همراهانش) بود و دیدیم که با وجود همین محدودیت هم در روز شنبه ریزش سنگینی داشت. البته دلیل عمده این وضعیت به تصمیمات بالادستی برمیگردد. گزارشهای فصلی و سالانه شرکتها که هم روی کدال آمده، نشان میدهد عموما عملکرد فصل زمستانشان با زیان مواجه بوده و دارد سیاستهای قبلی دولت را عملا بازگو میکند. البته سازمان به عنوان متولی این کار باید به دنبال منافع سهامداران باشد، یعنی سیاستهای دولت را به طور ویژهای پیگیری کند.
پیش بینی شاخص کل بورس تا انتخابات ریاست جمهوری
طبق پیش بینی امیرحسین محمدی، احتمالا بازار تا روز یکشنبه منفی باشد، اما بعدش وارد یک رشد مقطعی خواهد شد. این رشد مقطعی میتواند در همین ۴۰، ۵۰ روز باقیمانده به انتخابات باشد و بازار متعال رو به بالایی داشته باشیم. اما خب به نظر میرسد قبلش شاخص باید نزدیک ۲ میلیون واحد بشود تا بعد تغییر مسیر دهد.