به گزارش نقش فردا به نقل از دنیای اقتصاد، بورس با آغاز سال جدید روند نسبتا مثبتی را در پیش گرفته بود. با این وجود در میانههای تعطیلات، روند صعودی و سردرگم جای خود را به روند نزولی و نوسانی داد. اما پس از چراغ سبز طرفین مذاکرات نسبت به احتمال کاهش تنشها، بورس با افزایش موج شدید تقاضا روبهرو شد؛ به طوری که هفته گذشته پس از اظهارنظر مثبت مقامات ایرانی درباره فضای سازنده گفتوگوها، بازار از روز یکشنبه با فشار شدید تقاضا روبهرو شد و ارزش معاملات افزایش محسوسی را پیدا کرد. اما روند مثبت بازار در اواسط هفته کاهش پیدا کرد.
به نظر میرسد سرمایهگذاران چشمانتظار دور دوم مذاکرات هستهای باشند؛ مذاکراتی که بر اساس آخرین اخبار مقرر شد روز شنبه و در رم ایتالیا ادامه پیدا کند. باید دید نتایج این مذاکرات، بازارها را در چه وضعیتی قرار خواهد داد.
بازار از نگاه کارشناسان
محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت هفته گذشته بورس عنوان کرد: در هفتههای اخیر، بازار سرمایه تحتتاثیر اخبار مربوط به مذاکرات قرار گرفت و جهتگیری آن توسط این اخبار تعیین شد. از چهارشنبه دو هفته پیش، بازار با فضایی مثبت به استقبال تحولات مذاکراتی رفت و در روزهای ابتدایی هفته گذشته، بهویژه شنبه، روزهای پیدرپی سبزپوشی را به ثبت رساند.
پس از برگزاری نخستین جلسه مذاکره، اظهارات و مصاحبههای منتشرشده از سوی طرفین که نویدبخش احتمال حصول توافق بود، به تقویت این خوشبینیها دامن زد. این امر موجب شد بازار سرمایه تا میانه هفته با روندی مثبت تحرک یابد، هر چند روز دوشنبه وارد فاز استراحت شد.
نکته قابلتوجه، سخنرانی روز سهشنبه رهبر انقلاب بود که به نتایج مثبت مذاکرات هفته اخیر اشاره داشتند. این اظهارات، روز چهارشنبه را به روزی مثبت برای بازار تبدیل کرد و حتی بر بازار ارز نیز اثر گذاشت؛ بهطوریکه روند نزولی نرخ ارز تداوم پیدا کرد. باید عنوان کرد بازار سرمایه در این دوره تحت تاثیر فضای مذاکرات قرار داشته و سایر عوامل تاثیر چندانی بر روند آن نداشتند.
خبریزاد در ادامه افزود: نکتهای که از تحلیل بازار برمیآید، این است که هر چند بازار مثبت بود، اما تمامی سهمها یا صنایع به یک اندازه مورد استقبال قرار نگرفتند. عدم ورود پول جدید به بازار، نکتهای کلیدی در این میان است. در واقع به نظر میرسد پولهایی که وارد بازار شدند، نقدینگی فعالان فعلی بازار بوده که پیشتر در اوراق یا صندوقهای طلا سرمایهگذاری کرده بودند. این نقدینگی به صنایعی هدایت شدند که از مذاکرات منتفع شده و از نظر عملیاتی نیز وضعیت مطلوبی دارند. صنایعی مانند پالایشیها و فلزات که وابستگی زیادی به قیمتهای جهانی دارند یا در زمستان گذشته به دلیل مشکلات انرژی با چالش مواجه بودند، چندان مورد اقبال قرار نگرفتند.
دلیل این امر، دورنمای سودآوری کوتاهمدت آنها و محدودیت منابع مالی بوده است. در مقابل، صنایعی که از رفع تحریمها بیشترین بهره را میبرند و افت قیمت دلار به آنها آسیب نمیرساند، مورد توجه قرار گرفتند. بانکیها، خودرو و سرمایهگذاریهای مرتبط با آن، همچنین صنایع ریالی مانند سیمان، به دلیل عملکرد عملیاتی مناسب و پتانسیل روانی ناشی از مذاکرات در کانون توجه بودند. هفته گذشته دلار توافقی رشد محدودی داشت، اما تاثیر مذاکرات بهمراتب بیشتر بود.
چشمانداز هفته آینده و سبد پیشنهادی
برای هفته آینده، پیشبینی میشود بازار همچنان تحت تاثیر اخبار مذاکراتی قرار بگیرد. در صورت انتشار اخبار مثبت در روز شنبه، صنایعی که در دو هفته گذشته رشد داشتند و از نظر عملیاتی میتوانند این رشد را توجیه کنند، همچنان مورد توجه خواهند بود. به نظر میرسد صنعت بانک به دلیل عملکرد عملیاتی مطلوب با پتانسیل سودآوری، حتی در صورت عدم توافق، در صدر صنایع پرتقاضا باقی خواهد ماند.
این صنعت، بهویژه با نزدیک شدن به فصل مجامع، میتواند رشد قیمتی زودهنگام و سریعتری را تجربه کند. علاوه بر بانک، صنعت خودرو (بهویژه نمادهای باز و سرمایهگذاریهای مرتبط)، صندوقهای مرتبط با این صنعت و برخی صنایع ریالی مانند سیمان، غذایی و کشاورزی نیز به دلیل عملکرد مطلوب در سال گذشته، احتمال میرود از سوی سرمایهگذاران مورد توجه قرار گیرد. نمادهایی که انتظار میرود در مجامع سود خوبی تقسیم کنند یا گزارشهای ۱۲ماهه مناسبی بهویژه تا خرداد و تیرماه ارائه دهند، نیز میتوانند گزینههای جذابی برای سرمایهگذاری محسوب شوند.
حامد پوسانه، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بورس را اینگونه مورد ارزیابی قرار داد: بازار سرمایه در آستانه هفته جدید، چشمانتظار نتایج مذاکرات میان ایران و ایالات متحده است که قرار است روز شنبه اعلام شود. بررسی تحرکات بازار در روز چهارشنبه هفته گذشته، حاکی از افزایش امیدواری سرمایهگذاران به نتایج مثبت این مذاکرات بوده است؛ بهگونهایکه رشد نسبی در تقاضا و بهبود جو روانی در معاملات رقم خورد.
از منظر تابلوخوانی نیز، برخی پارامترهای کلیدی بازار نشان از بهبود وضعیت کلی دارند. یکی از این نشانهها، افزایش ارزش معاملات در میانگین هفتگی به بیش از ۱۰هزار میلیارد تومان (۱۰ همت) است که میتواند بهعنوان سیگنالی برای ورود پولهای هوشمند به بازار تلقی شود. این رشد در ارزش معاملات نمایانگر افزایش اعتماد سرمایهگذاران و آمادگی بازار برای حرکتهای مثبت در آینده نزدیک است.
پوسانه ادامه داد: در صورت حصول نتایج مطلوب از مذاکرات، انتظار میرود بورس رشد قابلتوجه را پیش رو داشته باشد. در این فضا، استفاده از ابزارهای مالی متنوع، از جمله صندوقهای اهرمی، میتواند فرصتی برای افزایش بازدهی سرمایهگذاران ریسکپذیر فراهم کند. این صندوقها با استفاده از اهرمهای مالی، قابلیت چند برابر کردن بازده (و البته ریسک) را دارند و در شرایط صعودی بازار میتوانند عملکرد چشمگیری داشته باشند.
از سوی دیگر، بررسی جریانهای نقدینگی در هفته گذشته نشان میدهد که صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای مبتنی بر طلا با خروج سرمایههای حقیقی مواجه بودند؛ موضوعی که احتمال چرخش پول به سمت بازار سهام را تقویت میکند. در واقع، سرمایهگذارانی که پیشتر به دنبال پناهگاههای امن برای داراییهای خود بودند، اکنون در حال بازنگری استراتژیهای خود و ورود مجدد به بازار سهام هستند. در مجموع، بازار سرمایه در وضعیت حساسی قرار دارد و رفتار هوشمندانه سرمایهگذاران در روزهای پیش رو میتواند نقش تعیینکنندهای در بهرهمندی از فرصتهای احتمالی داشته باشد.