به گزارش نقش فردا به نقل از خبرآنلاین؛ اعتراض دانشجویان در دانشگاههای امریکا به مسئله جدیدی برای بایدن تبدیل شده است. بایدن که اکنون رئیسجمهور امریکا است چند ماهی با انتخابات ریاستجمهوری آینده فاصله دارد و رقیب او دونالد ترامپ تاکنون توانسته بهخوبی سیاستهای او در برابر اسرائیل و فلسطینیها به چالش بکشد.
مخمصه برای بایدن آنجا است که سیاست دولت او در برابر اسرائیل به دوقطبی در جامعه امریکا برای حمایت یا مخالفت با جنگ اسرائیل در غزه منجر شده است.
این دوقطبی، دولایه از جامعه مسلمانان و یهودیان امریکا را در برابر یکدیگر قرار داده است. حامیان اسرائیل و حماس و حامیان جنگ یا صلح در دو سوی این دو طیف در برابر یکدیگر قرار گرفتند. جنگ غزه هنوز پایان نیافته و برنامه نتانیاهو برای ورود به شهر رفح بار دیگر بایدن را در برابر فشار مضاعفی از سوی افکار عمومی امریکا قرار داده است.
آنچه قابلتوجه است نهتنها نحوه گسترش این تلاش است، بلکه تنوع شگفتانگیز دانشجویان درگیر در تظاهرات علیه جنگ است. مطمئناً دانشجویان عرب امریکایی وجود دارند که دانشجویان دیگر از هر نژاد و اعتقادی به آنها پیوستهاند و این زنگ خطری برای دولت بایدن است که بلوک جوانان حائز ویژگی رأی را در صفآرایی در برابر خود ببیند.
البته این تمام ماجرا نیست و هستند سیاستمدارانی که در کنگره بر آتش اعتراضات دانشجویی میدمند تا آن را علیه دولت شعلهور کنند. از جمله اینها، رهبری جمهوریخواهان کنگره و چند سازمان یهودی طرفدار اسرائیل است که تلاش میکنند این تظاهرات را بهعنوان کنشی یهودیستیزانه و تهدیدی برای امنیت دانشجویان یهودی نشان دهند. از سوی دیگر رهبری جمهوریخواهان و گروههای کوچک اما بانفوذ رهبران یهودی با اتکا به شبکههای اجتماعی استدلال میکنند که شعارهایی که توسط برخی از دانشجویان استفاده شده ذاتاً یهودیستیزانه است.
تأثیر رای جوانان بر سرنوشت سیاسی جو بایدن
در چنین شرایطی سیاستهای جو بایدن و دموکراتها در برابر اسرائیل که هزاران دانشجو را در سراسر کشور به اعتراض واداشته، میتواند بر رأی جوانان به بایدن اثرگذار شود و به شانس انتخاب مجدد او ضربه بزند.
چه آنکه در روزهای گذشته هزاران دانشجو در دانشگاههای سراسر ایالات متحده به تظاهرات طرفدار فلسطین پیوستهاند. جنگ اسرائیل در غزه بیش از ۳۴ هزار نفر را کشته است اما دولت بایدن در پاسخ به این اعتراضات، به جای اقناع معترضان، با برخورد پلیسی و سکوت روسای دانشگاه موجب تداوم اعتراضات شد.
درحالیکه دولت بایدن به حمایت گسترده از اسرائیل ادامه میدهد، دولت او به طور فزایندهای به کانون انتقاد جوانان تبدیل شده است. گاردین به استناد نظرسنجیها گزارش داده که حمایت جوانان امریکایی از بایدن از سال ۲۰۲۰ تا به امروز کاهشیافته است. ازاینرو باتوجهبه اینکه بایدن در چندین ایالت کلیدی از ترامپ عقبمانده، او نمیتواند از بلوک رأی جوانان که بخش قابلتوجهی از سازمان رأی دموکراتها را تشکیل میدهند، دست بکشد.
در ماه آوریل، یک نظرسنجی در هاروارد نشان داد که بایدن در میان افراد ۱۸ تا ۲۹ساله هشت درصد از ترامپ پیشی گرفته، اما این میزان نسبت به نظرسنجی دیگری که در سال ۲۰۲۰ برگزار شده بود، کاهشی بوده است. در همین نظرسنجی ۵۱ درصد از جوانان امریکایی گفته بودند که از آتشبس دائمی در غزه حمایت میکنند، درحالیکه تنها ۱۰ درصد گفتند که مخالف هستند. نزدیک به ۶۰ درصد از افراد ۱۸ تا ۲۹ساله گفتند که کشور “در مسیر اشتباه” قرار دارد و تنها ۹ درصد معتقدند که “همه چیز بهطورکلی در مسیر درست قرار دارد”.
هر روزی که دموکراتها برای آتشبس دائمی، راهحل دو کشور و بهرسمیتشناختن کشور فلسطین به توافق نمیرسند، جوانان بیشتری از دموکراتها ناامید میشوند. در این راستا کاخ سفید گفته که بایدن مخالفت آشکار خود را با حمله اسرائیل به شهر رفح در غزه، جایی که حدود ۱.۴ میلیون فلسطینی در آن پناه گرفتهاند، در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در آخر هفته تکرار کرده است؛ اما توقف حمله به رفح تنها در شرایطی رخ خواهد داد که اسرائیل و حماس بر سر توافقی میانمدت به نتیجه برسند.
چالش جنبشهای دانشجویی برای رؤسای جمهور امریکا
چالش اعتراضات دانشجویی برای رؤسای جمهوری که در امریکا در آستانه انتخابات هستند از تاریخی پرفرازونشیب برخوردار است. در سال ۱۹۶۸ زمانی که لیندون جانسون ششمین رئیس جمهور امریکا، در حال آماده سازی کمپین انتخاب مجدد خود بود، با اعتراضات ضد جنگ ویتنام مواجه شد و مجبور شد کمپین انتخاباتیش را متوقف کند تا نیکسون که آن زمان رقیب انتخاباتیش بود به پیروزی برسد … این اعتراضات که در سال ۱۹۶۵ اغاز شده بود، تنها دلیل خروج جانسون از انتخابات مقدماتی حزب دموکرات نبود، اما نقش مهمی در آن مقطع ایفا کرد. جانسون معاون جان اف کندی رئیسجمهور آمریکا بود که در پی قتل او در سال ۱۹۶۳ در شهر دالاس ایالت تگزاس به مقام ریاست جمهوری رسیده بود.
جنبش دوران ویتنام در مقیاس بسیار بزرگتر از تظاهرات فعلی دانشجویان رشد کرد، اما حالا و در سال ۲۰۲۴ شواهدی وجود دارد که جنبش دانشجویی امریکا در حال تکامل و رشد است تا آنجا که توانسته بیش از ۵۰ اردوگاه چادر، در دانشگاههای سراسر ایالات متحده برای تداوم اعتراضات بر پا کند. از این رو پاسخ سخت دولت بایدن به اعتراضات دانشجویی، نه تنها انها را سرکوب نخواهد کرد بلکه این اقدام، اعتراضات را گسترش خواهد داد و انها را تقویت خواهد کرد.
اثرگذاری جنبش دانشجویی بر انتخابات ۲۰۲۴ امریکا
ناظران سیاسی معتقدند اگر اعتراضات علیه رفتار اسرائیل و علیه سیاستهای بایدن در برابر اسرائیل ادامه یابد، مسئلهای برای ترامپ ایجاد نخواهد کرد و یک چالش منحصربهفرد برای بایدن باقی خواهد ماند.
چه آنکه در نظرسنجی گالوپ در ماه مارس، ۷۱ درصد جمهوریخواهان در مقایسه با تنها ۳۶ درصد دموکراتها، گفتند که “اقدام نظامی اسرائیل در غزه” را تایید میکنند. بنابراین مهمترین چالش اعتراضات دانشجویی برای دموکراتها باقی خواهد ماند.
از سوی دیگر آنچه بایدن برای پیروزی نیاز دارد، مشارکت دموکراتها است. کارشناسان مسائل امریکا معتقدند اگر بایدن حتی ۱۰ درصد از آرای دموکراتها را از دست بدهد و حتی اگر این رأی به ترامپ نرسد، شانس انتخاب مجدد بایدن کم خواهد بود.
به عبارت بهتر، کاهش مشارکت بیش از هر کسی به کمپین انتخاباتی بایدن ضربه خواهد زد. در چنین شرایطی این نگرانی وجود دارد که بلوک جوانان معترض اگرچه به ترامپ رأی نخواهند داد؛ اما بهاحتمال زیاد آنها یا به شخص ثالثی رأی میدهند یا اصلاً رأی نخواهند داد.