تغییر سکاندار دولت آن هم زودتر از موعد، شروع مناظرات ریاست جمهوری آمریکا و رسیدن تنشهای مختص به آن کشور، کاهش نرخ دلار آن هم در دو هفته متوالی و رسیدن به مرز ۵۶ هزار تومان از جمله بارزترین اتفاقات رخ داده و موثر در ایران است که نهتنها بازارهایی مانند طلا و سکه، ارز و بورس بلکه سایر بازارهای موازی نظیر خودرو و موبایل را نیز دستخوش تغییر کرده است.
پیشتر با افزایش قیمت ارز و رد شدن دلار از مرز ۶۵ هزار تومان، بازار موبایل تحولی جدی داشت و موج گرانی به سراغ تمامی گوشیهای تلفن همراه آمد. حواشی اطراف احتمال رجیستر شدن برخی برندهایی که دولت واردات و رجیستر آنها را ممنوع کرده بود هم باعث شد تا قیمت این گوشیهای پرچمدار رشد چشمگیر داشته باشد. به عنوان مثال گوشی آیفون ۱۳ ساده که تا اردیبهشت ماه سال جاری بین ۴۰ تا ۴۲ میلیون تومان قیمت داشت، با نوسانات نرخ ارز و همچنین اعلام شدن خبرهای غیررسمی درباره نرخ بالای رجیستر آیفون ۱۴ به بالا، مرز ۵۰ میلیون تومان را هم رد کرد و تا ۵۴ میلیون تومان هم در بازار فروخته شد. اما این روزها به دلیل افت شدید قیمت دلار، این گوشی در حال حاضر با نرخ حدودی ۴۴ میلیون تومان به فروش میرسد.
کاهش ۱۰ درصدی قیمتها در بازار موبایل
سبحان جباری، فعال بازار موبایل در گفتگو با اقتصاد ۲۴، ابتدا به تاثیر ارز بر این بازار اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد زور دلار نه فقط بر آیفون بلکه بر اکثر برندهای تلفن همراه چربیده است به طوری که شاهد کاهش بین ۵ تا ۱۰ درصدی قیمتها در اکثر گوشیهای موبایل هستیم و همین موضوع مردم را ترغیب کرده تا خریدهای خود را در چند وقت اخیر انجام دهند. حتی برخی دیگر امیدوارند ارز کاهش قیمت بیشتری پیدا کرده و قیمتها ارزانتر شود. تقاضا برای موبایل بالاست و نمیتوان گفت یک روز این خواسته تمام میشود. به خصوص با تغییر و تحولات همیشگی سختافزاری و نرمافزاری که تمامی شرکتها و تولیدکنندگان انجام میدهند، برخی نیاز به بهروز کردن گوشیهای خود دارند و تعدادی دیگر علاقه دارند تا از مدلهای جدید و امکانات آن استفاده کنند؛ بنابراین زمانی که قیمتها با کاهش هرچند مقطعی و کم روبهرو شود، تقاضا و میزان خرید موبایل توسط صرفکنندگان بیشتر میشود
وی ادامه داد: در رابطه با پیشبینی ارز، پاسخ سخت است و به نظر میرسد اگر اتفاق جدیدی در عرصه سیاست رخ ندهد، بهویژه با تغییر دولت جدید و وجود رویکردهای مثبت جهت بهبود شرایط کشور، ارز همچنان سیر نزولی و یا حداقل ثبات داشته باشد؛ بنابراین به نظر نمیرسد ارز بتواند در آیندهای نزدیک، بازار موبایل را با جهش قیمتی شدید مواجه کند.
گوشیهای مسافری در راه است
این فعال بازار موبایل در ادامه به ورود گوشیهای مسافری در چند وقت اخیر و تاثیر آن در بازار اشاره کرد و گفت: هر ساله با نزدیک شدن به ایام محرم و گسترده شدن سفرهای خارجی بهویژه عتبات، شاهد افزایش فروش حق رجیستری و یا حتی واردات مسافری هستیم که این اتفاق معمولا قیمت گوشی را در بازار بالا میبرد چراکه مدلهای مختلف و بهروز توسط مسافران چه داخلی و چه خارجی وارد کشور شده و این مستقیما بر بازار تاثیر دارد. حال باید دید در ادامه میزان ورود گوشیهای مسافری چقدر بوده و این گوشیها با چه قیمتی به بازار عرضه خواهند شد. در شرایط فعلی که نرخ ارز هم کاهش یافته، به نظر نمیرسد شاهد تغییرات جدی و چشمگیری باشیم.
احوال بازارهای موازی با نرخ ارز
پیشبینی بازارهایی که به صورت موازی با نرخ ارز پیشروی میکنند، کمی برای مردم دشوار است؛ همانطور که ارز میتواند افراد را گول زده و سرمایهها را تحت خطرهای جدی قرار دهد، این بازارهای موازی نیز میتوانند شرایط مشابهی داشته باشند. هرچند بازاری مانند بازار موبایل همواره تحت تاثیر عوامل مختلف دیگر مانند سیاستهای داخلی و مدیریتی و سایر اتفاقات نیز قرار میگیرد، اما آنچه در این بازار به طور مستقیم حرف اول و آخر را میزند، نرخ ارز است.